0

Hoe lang blijft kokosmelk goed

Heb je al eens avocadosap met chocolade geproefd? Indonesië is de derde grootste cacaoproducent ter wereld, en toch moeten we onze chocoladerepen en -ijs invoeren uit het buitenland, omdat we zelf te dom zijn om de verwerking. Goh, ik lijk kartini wel met mijn kritiek op mijn landgenoten. Ken je kartini niet? Dat verbaast me niet, ik had meteen in de gaten dat de Indonesische vrouwen een mysterie voor je zijn. Maak het maar goed door me te trakteren op een kokosmelk, daar zeg ik nooit nee tegen. Misschien met een mango erbij. Je moet een beetje geduld hebben, als je het hele verhaal wilt horen, jam karet zeggen wij hier, het uur is van rubber, de tijd is elastisch. Ik heb mijn dagelijkse naam, vervolgens een doopnaam, op mijn identiteitskaart staat nog een derde naam en dan heb ik ook nog mijn Chinese naam. Indonesiërs bestaan uit vele laagjes. Drink je je thee niet op?

Eenpitter: kampeerrecepten voor én pit nederlandse

Belooft de regering, en ja: de twee rivieren die rond de oude Stad lopen, worden nu inderdaad aangepakt. Ze worden uitgediept, er worden pompen geïnstalleerd en dammen gebouwd. Het water gaat op slot. Zie je wel, we redden de oude Stad, klinkt het dan. Maar dat is onzin, want elders wordt alles continu verhoogd, en het water blijft het laagste punt opzoeken. Wat zijn jullie stom geweest, zeg, om hier, op het laagste punt, jullie fort en later handelsgebouwen te zetten. Je zou toch denken dat de nederlanders een beetje denken aan water als ze skimasker een stad plannen, maar nee. Of deden ze dat misschien uit heimwee naar huis, zon stad onder het zeeniveau bouwen? In ieder geval: de oude Stad heeft een aparte investering nodig, een eigen drainage- en rioolsysteem, maar niemand wil er geld in pompen. Van verdriet krijg ik dorst.

gezapig. Maar nu zijn er dan toch een paar lokale voortrekkers die de handen in elkaar geslagen hebben. Om te beginnen hebben ze achterhaald dat van zeventig procent van de gebouwen niet eens geweten is van wie ze zijn! Destijds, toen we de europese bezetter van ons afschudden, zijn sommige gebouwen wel en sommige niet in handen van militairen gevallen en al dan niet doorverkocht. Kortom: het is een kluwen vanjewelste. De eigenaars die we wel kennen, zijn voor geen meter geïnteresseerd om te investeren in dure renovatiewerken. Ze wachten liever tot de boel instort om er dan een winkelcentrum of een hotel neer te planten, uiteraard pas nadat de regering het water weet in te dijken. In die zin hebben we geluk dat de oude Stad zo laag ligt en regelmatig onder water loopt: er zijn hier nog geen grote lelijke vastgoedprojecten opgetrokken. Maar het water is natuurlijk een bedreiging. We zijn ermee bezig!

Veelgestelde vragen eva maakt het plantaardig

Vierendertig hectare drama: uit tal van ramen en dakgoten groeien bomen en struiken, zwarte schimmel overmeestert de muren zoals ook de melancholie mij soms onstuitbaar overvalt, glasraampjes sneuvelen, gevels brokkelen. Al die huizen staan al tientallen jaren leeg of worden gekraakt, ik weet niet wat erger. Dus als journaliste ging ik vragen stellen. Je kan niet geïnteresseerd zijn in vroeger zonder melancholisch te zijn. Als ik door de stad wandel die er niet meer is, overvalt me een droefenis. Dan vind ik het zo jammer dat we allemaal opgesloten zitten in ons eigen leven, veroordeeld tot een bepaalde plek in een bepaalde tijd. Ik bedoel: er zijn zo veel werelden waarin ik niet leef. Wie leest, reist of op een andere manier om zich heen kijkt, ontdekt heel veel andere werelden, en dat is een verrijking natuurlijk, maar het is ook telkens een confrontatie met je eigen onmogelijkheden. Waarover hadden we het? Ja, al die leegstaande online huizen. Al jaren stapelen de beloftes zich op dat er werk van gemaakt zal worden.

Toen dacht ik, weet je wat, laat ik van vragen stellen dan maar mijn beroep maken. En zo werd ik journaliste. Iii, weet je wat het probleem is voor een journalist? Je mag doorgaans de waarheid wel vertellen al komt er nog wel eens een reporter in de problemen als ze schrijft over wat de schoonvader van de huidige president uitspookte in 1965, om maar eens iets te noemen maar er wordt niet naar je geluisterd. Ja, dat is waar, jij hangt nu aan mijn lippen. Is het omdat ik zo mooi ben? Ik heb geschreven over de staat van ons historisch erfgoed. Mijn artikels verschenen, de zon ging onder en dat was het einde van mijn verhaal. Als ik zin heb om te huilen, ga ik naar de oude Stad. De gebouwen staan er rechtop te sterven. Ze kijken hun lot met opgeheven hoofd aan, tot ze bezwijken onder het gewicht van de tijd en door de knieën gaan. Het grootste bewaarde stadscentrum uit de koloniale tijd in heel Indonesië, en moet je kijken hoe we het behandelen.

De suikerproductie maakte infrastructuur nodig, de haven, spoorwegen, bruggen. Maar kijk, vandaag is de importsuiker goedkoper dan de suiker die we zelf nog produceren met onze aftandse machines. Ik vertelde mijn leerlingen ook over het cultuurstelsel van de nederlanders. Man, wat hebben jullie hier veel kwaad gedaan. Waarom heb je dan zon grote neus? Het cultuurstelsel kwam erop neer dat de nederlanders de baas en de Chinezen de tweede viool speelden, en de javanen, die waren er om uit te buiten. Oeroeg was mijn vriend, ja, dat kon tussen twee mensen misschien, maar niet tussen een bezet en een bezettend volk. Al de rest is omong-kosong. De nederlanders zijn natuurlijk buitengezet, maar de Chinezen zijn hier en ondernemend en onpopulair gebleven, las jij in 1998 geen kranten misschien? Ik verbond dus in mijn lessen feiten uit het heden met oorzaken uit het verleden, en dat werd me niet in dank afgenomen. Dus nee, het lukte niet zo tussen mij en de geschiedenis, zo gaat dat als je te veel vragen stelt.

Unity drugs en voeding lees hier meer over drugs

Wat ging ik zeggen? O ja, de waarheid. Luister: in 2007 gaf een procureur-generaal het bevel om de nieuwe geschiedenisboeken uit de scholen te halen en te verbranden. Er stond te veel waarheid in over de zogenaamde staatsgreep in de jaren zestig en de slachtpartijen op de communisten, dat wil zeggen: er werd al te zeer afgeweken van de officiële versie, die luidt dat de communisten het allemaal aan zichzelf te danken hebben. Als je neutraal blijft, kom je niet in de problemen, beloofde mijn directeur. Dat wil zeggen: het is geschiedenisleerkrachten niet verboden om er in de klas iets over te zeggen. Als een leerling andere dan de officiële informatie opsnort, dan is het de leerkracht niet verboden om vragen te beantwoorden. Want zo is de jeugd natuurlijk: laat ze los op internet en het eerste dat ze doen is opzoeken hoe dat nu eigenlijk zat met die staatsgreep in de jaren zestig. Eigenlijk vind ik niet dat er suiker bij hoeft, maar uit etnisch-historische sympathie doe ik er toch altijd een lepeltje bij, of het nu sap van watermeloen is of van appel of van nog iets anders zoets. Suiker heeft onze stad gebouwd. De chinese zin lycium voor onderneming en suiker.

Je mag de waarheid niet vertellen. Kijk, onder soeharto was alles wat Chinees was taboe: de Chinese feestdagen, beaute taal en zelfs namen moesten verdwijnen, Chinese tempels mochten geen lik verf krijgen en Chinese huizen werden niet afgebroken. Soeharto was een vriend van de Amerikanen en daarom waren de Chinezen, de communisten en de atheïsten, de vijand. Als de Chinese Indonesiërs niet zo belangrijk waren geweest voor de economie, had hij ze allemaal op een boot gezet. Tussen twee haakjes, iedereen moet tot op vandaag zijn religie op zijn identiteitskaart hebben staan. Sinds een jaar of zo mag je het ook blanco laten, dus er beweegt toch iets. Je mag het me niet kwalijk nemen, er ligt daar zon heerlijk hoopje lekkerkoek, momentje, dan koop ik er een paar. Hier in Semarang eten we eigenlijk de hele dag door. Staan er in jouw land ook overal kraampjes met goedkoop eten? Ik mag er niet aan denken dat ik elke dag moet koken, wie heeft daar nu tijd voor?

17 Bewezen voordelen koop

Daar stond ik dan met mijn diploma geschiedenis, maar zonder fatsoenlijk bronnenmateriaal. Ik houd nu eenmaal van wat geschreven staat, jij niet? Daarom roffel ik ook lustig op mijn babbelbox, ja, aziaten zijn een gadgetvolk. Soeharto was net afgedropen, het begin van een nieuwe eeuw inspireerde hervormingen en voorzichtig optimisme, dus ik dacht, ik draag mijn steentje bij aan de opbouw van het land, ik ga het onderwijs in en word lerares geschiedenis. Ik zie het al, je spiegel begrijpt er niks van. Ik zou je kunnen vertellen wat ik van soekarno en soeharto denk, maar ik begon het net gezellig te vinden met. Laten we het er maar op houden dat de eerste het vaderland stichtte en de tweede niet veel stichtelijks deed. De chinese Indonesiërs pesten, dat kon hij goed. Denk je dat je dat kan onthouden? Om mijn kennis door te geven werd ik dus leerkracht geschiedenis. Ii, weet je wat het probleem is voor een leerkracht geschiedenis?

Wie de prekoloniale geschiedenis onderzoekt van de duizenden eilanden waar de wereld hier vol van ligt, blijft ernstig op zijn honger. Over honger gesproken, we moeten even stoppen. Ja, hier, deze mevrouw heeft. En het mooiste is nog dat ik altijd even slank blijf, hoeveel ik ook eet. Heel veel bronnen zijn dus verloren gegaan, en gebruiken wat de Indische, chinese en Arabische passanten noteerden, getuigt vooral van veel eigenwaan. Het is hier in Semarang trouwens extra slecht gesteld, want in 1954 brandde het Papak-gebouw af, waar het koloniale stadsarchief werd bewaard. Het lag vlak naast het oranje postkantoor, dat zal jij wel mooi vinden. O, je bent geen Nederlander? Je komt uit het land van de chocolade? Ik dacht ook al dat je met zon raar accent sprak; ik heb in Amsterdam gestudeerd, daar klinkt Nederlands helemaal anders.

Waar is Kurkuma, goed, voor?

Download the epub, meisje van vroeger, in een levendig verhaal geeft. Bouke billiet het woord aan een Semarangse vrouw van Chinese afkomst. Als leerkracht geschiedenis, journalist, stadsgids, taxichauffeur maar bovenal als verhalenverteller weeft. Meisje van vroeger een wervelend web van gebeurtenissen, personen, plaatsen en lekkere hapjes. Heerlijk dat wij juist leven in dezen tijd! De overgang van het oude in het nieuwe! Kartini, indonesische volksheldin, i weet je wat het probleem is? Weet je wat het probleem is met heel goji zuidoost-azië? Palmbladeren, dat is het probleem. Geschreven bronnen, in het geval van java veelal palmbladeren dus, zijn in dit klimaat geen lang leven beschoren.

Hoe lang blijft kokosmelk goed
Rated 4/5 based on 650 reviews
SHARE

Owofe, Tue, June, 12, 2018

De term bol verwijst waarschijnlijk naar het feit dat oude koeken door het vocht dikker werden. Broodpap werd tot in de jaren 70 van de 20e eeuw nog vaak in Nederland gegeten. Met het toenemen van de welvaart werd oud brood vaker gewoon weggegooid. 1 liter (volle) melk 250 gram oud brood zonder korst 5 eetlepels bruine basterdsuiker, 2 theelepels kaneel klontje boter, giet de melk in een pan en breng aan de kook. Snijd het brood in stukjes en doe die in de melk.

Bekaq, Tue, June, 12, 2018

Rijstepap, beschuitpap, boekweitpap, broodpap, broodpap is een gerecht gemaakt van hoofdzakelijk melk en oud brood. In noord-Holland werd deze pap bolpap genoemd. Oud brood en oude koekjes heten in noord-Holland bol brood en bolle koek.

hoe lang blijft kokosmelk goed Uzuxabe, Tue, June, 12, 2018

In Belgie worden nog melkproducten in flessen verkocht. Soorten van pap zijn: Broodpap, gortepap en gruttenpap, griesmeelpap, havermoutpap, karnemelkse bloempap. Lammetjespap (melk aangemaakt met kindermeel (fijne bloem).

hoe lang blijft kokosmelk goed Urolupol, Tue, June, 12, 2018

Een zeer dikke griesmeelpap kan dan opstijven tot griesmeelpudding. Anders dan pap wordt aan een pudding bij het koken al suiker of andere smaakstoffen toegevoegd. In de jaren 30 begon de verkoop van melk in flessen in plaats van losse verkoop. Ook werden allerlei pappen in flessen verkocht, naast yoghurt, vanille en chocolade vla. In de jaren 70 werden het tetrapakken en tegenwoordig plastic bekers van 1/2 liter.

hoe lang blijft kokosmelk goed Ywydes, Tue, June, 12, 2018

Pap is een gerecht dat meestal bestaat uit melk dat is gebonden met een zetmeelproduct (zoals meel). Meestal wordt aan pap suiker of stroop toegevoegd. Pap kan zowel een nagerecht als een ontbijt zijn. Door sommige mensen wordt met pap in de huiselijke sfeer alles aangeduid wat een dikvloeibaar gerecht is, synoniem van brij dus. Wanneer een pap zo dik gemaakt wordt dat deze niet meer vloeibaar is, gaat pap over in pudding.

Voeg een reactie

Jouw naam:


Commentaar:
Code van afbeelding: